0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Çocuk Ortopedisi Bursa, PEV, Skolyoz, Düz Taban, İçe Basma, Parmak Ucu yürüme, Bursa

Çocuk Ortopedisi Bursa, PEV, Skolyoz, Düz Taban, İçe Basma, Parmak Ucu Yürüme  Kalça Çıkığı 


Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa 


Çocuk Ortopedisi Alanında Sık Karşılaşılan Hastalıklar ve Tedavileri

 

Gelişimsel Kalça Displazisi, Gelişimsel Kalça Çıkığı  (Developmental Dysplasia of the Hip - DDH): Kalça Çıkığıyla Başa Çıkma Rehberi

 

Çocuk ortopedisi dünyasında sıkça karşılaşılan bir durum olan Gelişimsel Kalça Displazisi (DDH), kalça eklemi gelişimindeki anormaliteler sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, kalça çıkıklığına yol açabilir ve doğru tedavi yöntemleriyle erken teşhis edilirse olumlu bir prognoza ulaşılabilir.

 

Kalça çıkığı kontrolü doğumdan sonra 2 ile 4 hafta arasında rutin yapılan doğum sonrası ulusal tarama programı içinde yer alan bir protokoldür.

 

Kalça Çıkığı Nedir?

 

Gelişimsel kalça çıkığı veya gelişimel kalça displazisi, kalça eklemi gelişimindeki bozukluklar nedeniyle kalça kemiklerinin normal yerine oturmaması durumudur. Bu durum, özellikle bebeklerde doğuştan gelen bir durum olabilir ve tedavi edilmezse kalça çıkıklığına neden olabilir. Ülkemizde özellikle kız çocuklarında çok sık olan bu durumda maalesef ciddi ameliyatlara ihtiyaç duyan özürlülük durumu yaratmıştır. Ancak doğum sonrası kalça ultrasonu kontrolünün rutin bir tarama olarak ülkemizde uygulanmaya başlanması sonrası ciddi çıkık oluşmadan ilk altı ayda kalça gelişim geriliği veya çocuk kalça çıkığı Pavlik bandajı veya alçılama ile başarılı şekilde tedavi edilebilir haline gelmiştir.