İntradiskal İnjection
Hangi Hastalara İntradiskal Enjeksiyon Yapılmalı?
İntradiskal Enjeksiyon henüz cevaplanması gereken en zor sorulardan biri hasta seçimi ile ilgilidir. Hücre tedavisinin klinik başarısı söz konusu olduğunda, intervertebral diskin durumunun belirlenmesi ve hücre tedavisinin uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Hastalar klinisyene disk dejenerasyonundan endişe duydukları için değil, sırt ağrıları nedeniyle gelirler. Aslında, ciddi disk dejenerasyonu olan birçok hastada semptom görülmez. Bu nedenle, disk dejenerasyonundan ziyade sırt ağrısı klinik bir hedef olmalıdır. Çoğu durumda, bel ağrısının intervertebral diskten kaynaklanıp kaynaklanmadığı bilinmemektedir. Faset eklemleri ve sakroiliak eklemler gibi diğer yapılar da tutulabilir, bu nedenle dejenere disk tamamen yenilense bile ağrı iyileşmeyebilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) dejenerasyonu ve disk dejenerasyonunun derecesini iyi bir şekilde ortaya çıkarabilir, ancak hangi dejeneratif diskin ağrılı bir disk olduğunu ayırt edemez. Yaşın artmasıyla birlikte, intervertebral diskteki proteoglikanların kaybı giderek artar. Bu nedenle 50 yaşında intervertebral diskin ~%10'u ve 70 yaşında intervertebral diskin ~%60'ı ciddi şekilde dejenere olur. Bu bilgiler ışığında düşünüldüğünde semptomatik disk patolojisi tam olarak nedir? Bu nedenle hangi diskin ağrı kaynağı olduğunu belirlemenin güvenilir bir yöntemi yoktur. Hücre tedavisi gerektiren ağrılı diskleri teşhis etmek için yeni araçlar geliştirmek gerekli gözükmektedir.
Disk dejenerasyonu için hücre bazlı terapilerde önemli ilerlemeler kaydetilmiş olsa da, hala üstesinden gelinmesi gereken engeller var. Hücre tedavisi gerektiren ağrılı disklerin teşhisi için iyi bir klinik tecrübe, yeni tanı araçları geliştirmek, ağrılı disklerde büyüyen nosiseptörleri ortadan kaldırmak için alternatif yollar geliştirmek, nakledilen hücrelerin akıbetini ve etki mekanizmasını daha iyi anlamak ve dejenere disklerin mekanik ortamını eski haline getirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Sonuç olarak dejenere disk hastalığında hangi diklere hangi enjeksiyonun yapılacağının iyi seçilip yapılması sonuç alınması açısından önemlidir. Özellikle omurgadaki kanal darlığı, faset eklem artrozu (omurga kireçlenmesi), bel fıtığı, bel kayması gibi patolojilerle bu hastalığın karışma sıklığını da göz önüne alıp iyi muayene ve uygun tetkikler şarttır.
Kaynak;
https://www.nature.com/articles/s41536-022-00245-4/tables/2
Doç. Dr. Hanifi ÜÇPUNAR
hanifiucpunar@gmail.com