0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Kapalı fıtık ameliyatı Endoskopik Omurga Cerrahisi Bursa

Kapalı fıtık ameliyatı

Full Endoskopik Fıtık Ameliyatı – Tam kapalı fıtık ameliyatı

Endoskopik Omurga Cerrahisi

 

Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Fıtık ameliyatı (diskektomi), bir sinire veya omuriliğe baskı yapan fıtıklaşmış disk materyalini belden (lomber) çıkarmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Bu prosedür bir endoskop kullanılarak gerçekleştirildiğinde lomber endoskopik diskektomi olarak adlandırılır. Minimal invaziv (dokulara az zarar vererek) bir prosedür olarak kabul edilir çünkü sadece küçük bir kesi gereklidir. Kliniğimizde kullandığımız sistem RIWO Spine sistemi olup, kapalı fıtık ameliyatını yaklaşık 1 cm den yapabilmekteyiz. Bu sistemde ayrıca endoskop (ucunda kamera ve ışık bulunan küçük bir metal tüp), büyütülmüş video görüntüleri aracılığıyla doğrudan görselleştirmenin yanı sıra cerrahi aletler için bir geçiş yolu sağlar, böylece hastanın kaslarının yırtılması veya kesilmesi gerekmez.

 

Kapalı fıtık ameliyatı sonrası dönem

 

Kapalı fıtık ameliyatında kemik ve kas dokusuna verilen minimum hasarın bir sonucu olarak, daha invaziv geleneksel açık fıtık ameliyatı geçirenlere göre daha az cerrahi travma ve daha hızlı bir iyileşme dönemi yaşar. Hasta ameliyatın aynı günü yürüyerek evine gidebilmektedir.


Kapalı fıtık ameliyatı kaç saat sürer?

Kapalı fırık ameliyatları normalde 30 dk biter. Ama fıtık çok eski ise, sertleşmiş ve çevre dokulara yapışmış olabilir. Bu durum ameliyatı uzatabilir.


Kapalı fıtık ameliyatı fiyatı kapalı sistemin sarfları (malzemeleri) nedeniyle klasik ameliyata göre daha pahalıdır. Kapalı sarflar için SGK ödeme olmaması da bunda etkendir.


Kapaı Fıtık ameliyatları genelde özel hastanelerde yapılır. Ankarada ve istenbulda bazı kliniklerde yapıldığını biliyorum, fakat sarf malzeme probleminden dolayı tam kapalı yapılıp yapılmadığının araştırılması gerekmektedir.


Kapalı fıtık ameliyatı sonrası ağrı klasik ameliyata göre daha azolduğu belirtilmektedir. Kendi tecrübelerim de o yöndedir.


Kapalı fıtık ameliyatı videosu;




https://youtu.be/LphhvcJQ-TQ


Kapalı fıtık ameliyatı ne zaman gerekir ve hangi testler yaptırılmalıdır?

 

Diskler, omurganın tek tek kemikleri arasında uzanan kıkırdak ve diğer süngerimsi dokulardan yapılmış yastıkçıklardır. Yaşlanma, aşınma ve yıpranma veya ani ağırlık kaldırma nedeniyle beldeki diskler şişebilir veya fıtıklaşabilir (yırtılabilir) yani fıtık patlayabilir ve komşu sinirlere baskı yaparak belde, bacaklarda veya kalçalarda ağrı, uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir. Sırt veya bacak ağrısının kesin nedenini belirlerken ve bir tedavi planı geliştirirken, doktor refleksleri, kas gücünü ve hareketi kontrol etmek için fizik muayene yapar. Sinir sıkışmasından şüpheleniliyorsa, ek tanısal test MRI çektirmektir. Sinir hasarının yerini belirlemeye yardımcı olmak için sinir sıkışma testi yani elektromiyogram ve sinir iletim çalışmaları da yapılabilir.

 

Kapalı fıtık ameliyatı adayları tipik olarak egzersiz, germe, kortikosteroidler, ağrı kesici ilaçlar veya fizik tedavi gibi konservatif tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen ağrı, güçsüzlük veya uyuşukluğa neden olan fıtıklaşmış veya bombeleşmiş disklere sahiptir. Bu prosedür ayrıca yırtılmış diskleri veya kronik siyatiği (bacaktan aşağıya doğru yayılan ağrı) olanlarda ağrı ve rahatsızlığı en aza indirmek için bir seçenek olabilir. Kapalı fıtık ameliyatı genellikle bacaklarında giderek kötüleşen uyuşukluk veya güçsüzlük ve/veya durumlarından kaynaklanan ciddi hareketlilik sorunları olan hastaları tedavi etmek için kullanılır.

 

Kapalı Fıtık Ameliyatının (Lomber Endoskopik Diskektominin) Faydaları

 

Aynı gün taburculuk (ayakta tedavi prosedürü)

Kısa iyileşme süresi

Küçük kesi ve yara izi

Minimum kan kaybı

Omurga eklemlerinin korunması

Kapalı bel fıtığı ameliyatı, geleneksel omurga cerrahisine göre daha az risk taşır ve sonuç olarak hastalar daha hızlı iyileşir ve günlük aktivitelerine daha hızlı döner.

 

Kapalı bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır, ayrınrılar;

Hastalar işlem öncesinde genel veya lokal anestezi ile sakinleştirilir. Endoskopun ve diğer aletlerin disk boşluğuna geçmesine izin vermek için sırtın yan tarafında küçük bir kesi yapılır. Bir video monitörü, endoskop üzerindeki kameradan aktarılan canlı, büyütülmüş görüntüleri görüntüler. Aletler disk boşluğuna girdikten sonra, cerrah diskin hasarlı kısmını ve sinirlere baskı yapan ve semptomlara neden olan disk materyalini çıkarır. Bu işlem tamamlandığında endoskop çıkarılır ve kesi dikilerek kapatılır. Lomber endoskopik diskektominin gerçekleştirilmesi yaklaşık 30 dk sürer.

 

Kapalı bel fıtığı ameliyatının riskleri - Lomber Endoskopik Diskektominin Riskleri

 

Lomber endoskopik diskektomi güvenli ve minimal invaziv bir prosedür olarak kabul edilir. Bununla birlikte, her ameliyatta olduğu gibi, aşağıdakileri içeren riskler vardır:

 

Aşırı kanama

Anesteziye reaksiyon

Enfeksiyon

Sinir hasarı

Omurilik sıvısı sızıntısı

Ameliyattan sonra disk herniasyonunun tekrarlama riski de vardır. İşlem sırasında tüm disk dokusu uygun şekilde çıkarılmazsa, sinir basıncı ve semptomlar devam edebilir.

 

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı (Lomber Endoskopik Diskektomi) Sonrası İyileşme

Hastalar genellikle işlemin ertesi günü evlerine dönebilirler. Ameliyattan kaynaklanan ilk ağrı, ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir. Hastalara işlemden sonraki birkaç hafta boyunca eğilmekten, kaldırmaktan veya bükmekten kaçınmaları tavsiye edilir. Sinirlerin iyileşmesi biraz zaman alabilir ve hastalar bacaklarında geçici uyuşukluk ve karıncalanma yaşayabilir. Çoğu hasta işlemden yaklaşık 2 ila 4 hafta sonra işine dönebilir, ancak fiziksel olarak zorlayıcı işleri olanların işe dönmek için daha uzun süre beklemesi gerekebilir. İyileşme aşamasından sonra, çoğu hasta lomber endoskopik diskektomi geçirdikten sonra sırt ve bacak ağrısında önemli bir azalma yaşar.

 

Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal