Skolyoz Ameliyatı İçin beklerken, bu süreyi nasıl değerlendirmelisiniz?
Skolyoz ameliyatı için hazırlık:
Egzersiz – Skolyozun hem ameliyat hem de ameliyat dışı tedavilerinde hastalarımızın fiziksel kondisyonları çok önemli. Hatta çok nadir durumlar dışında bütün sporları serbest bırakıp, bu sporları çeşitlendirip hastamın fiziksel olarak aktif olmasını istiyorum. Siz de korse veya fizik tedavi ile takip ediliyor veya ameliyat bekliyor olabilirsiniz, hatta tedavi süreciniz bitmiş olabilir. Fiziksel olarak formda kalmak yararınıza olacaktır. Fiziksel olarak ne kadar güçlü olursanız hızlı iyileşme şansınız o kadar yüksek olacaktır. Ameliyat sonrasında sırtınızı desteklemek için güçlü 'core' kaslarına ve güçlü bacak kaslarına sahip olmak önemlidir. Ameliyattan önce yüzme, pilates yapma veya spor salonuna gitmeyi tercih edebilirsiniz. Egzersizler aynı zamanda "stres atma" imkanıyla bu hastalık nedeniyle yaşadığınız endişeyi yenmede özgüven edinmede çok etkili olacaktır. Öyleki spor yapma olacağınız ameliyatı bir süreliğine unutmanıza yardımcı olacaktır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Ameliyat dışı tedaviler alan hastalarımızın büyüme döneminin sonuna kadar fizik tedavilerine devam etmeleri gerekmektedir.
Fizik tedavi veya egzersizlere devam etmek ameliyat planlanan hastalar için de bu geçerlidir. Bunun değişik sebepleri vardır. Ameliyat hazırlığı süresince esnekliğini korumanız ameliyat esnasında daha fazla düzeltme elde edilmesine zemin hazırlar.
Ayrıca seçici füzyon ameliyatlarında bilindiği üzere tüm eğrilikler füzyon bölgesine dahil edilmez. Dengeleyici eğrilikler serbest bırakılır. Bu eğriliklerin kendiliğinden düzelme şansını artırmak için ameliyat öncesi rehabilitasyona devam etmek gerekir. Ayrıca bu dengeleyici eğriliklerin ameliyat sonrası düzelme şansının artması açısındanda ameliyat sonrası fizik tedavi devam etmek uygun olacaktır.
Diyet – Sağlıklı beslenmek dengeli beslenme olarak özetlenebilir.
Miktarları Artırılacak Besinler
Taze Meyve, Taze Sebzeler, Et (protein) – Paketli işlenmiş etler hariç. Büyüme hormonu veya antibiyotik içeren etlerden kaçınmakta önemli (sadece organik et).
Miktarları Azaltılacak Besinler
Soda (Diyet dahil)
Yapay Tatlandırıcılar
Mısır Şurubu, Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu, Kristalize Mısır Şurubu
Soya Sütü ve Soya Ürünleri
Kahve
Çay (bitki çayları da olur)
Alkol
Çikolata (bitter çikolata da olur)
Şeker
Beyaz Un
Tuz (deniz tuzu da olur)
Kimyasal, İşlenmiş, Yağlı, Kızartılmış, Abur Cubur (patates kızartması, Mcdonald's, vb.)
Sigarayı Bırakın - Eğer sigara içiyorsanız, hemen bırakmayı denemelisiniz. Çünkü sigara içmek kemik kaynamasına olumsuz etki yapacaktır. Özellikle füzyon ameliyatında çok riskli olabilir. Sigara kemik füzyonundan bağımsız olaraktan anestezi riskinizi ciddi şekilde artırır, ayrıca yaralarınızın hızlı iyileşmesiniz olumsuz etkiler.
Kronik kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirmeniz gerekiyor, bazı kan sulandırıcıların en az 1 hafta önceden kesilmesi gerekiyor. Hatta Ağrı kesicilerinde kan pıhtılaşma mekanizmasına olumsuz etkisinden dolayı ameliyat öncesinde kesilmesi gerekmektedir. Mümkünse tam olarak etkileriniz kestiremeyeceğimiz vitamin ve diğer takviye ilaçlarından en azından 10 gün önce bırakılması iyi olacaktır.
Hastamızdan Öneriler
"Hastane için ihtiyacınız olan şeyleri araştırıp bolca zaman ayırarak paketleyin, böylece strese girmeden, telaşa kapılmadan ihtiyacınız olan her şeyi alabilirsiniz.
Kendinizi şımartın - Ameliyattan önce kendinizi biraz şımartmayı unutmayın - bu rahatlamanıza ve kafanızı dağıtmanıza yardımcı olabilir ki bu çok önemlidir. Arkadaşlarınızla biraz eğlenmeniz kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar, ki bu önemlidir. Kendinize hediye alabilirsiniz, bu sevdiğiniz bir ayakkabı veya tuttuğunuz takımın forması almak olabilir.
Rahatlayın - Zor olduğunu biliyorum ama gerçekten rahatlamanız gerekiyor. Ameliyattan önce kendimi gerçekten strese soktum ve uykusuzluk, anksiyete, çarpıntı, panik atak gibi sorunlar yaşadım! Mümkünse ameliyattan önce iyi bir gece uykusu çekmeye çalışın (ben çekemedim - uyku haplarıyla bile) ve hipnoterapi veya rahatlatıcı müzik dinlemek gibi rahatlama tekniklerini deneyin. Pilates veya yüzme gibi egzersizler de rahatlamanıza yardımcı olurken aynı zamanda sırt kaslarınızı güçlendirebilir!"
Bursa Skolyoz Doktorları, bursa'da en iyi skolyoz doktoru, Bursa Skolyoz Fizik tedavi, Bursa Skolyoz Tedavisi, Bursa Şehir Hastanesi Skolyoz Doktorları
Bursa skolyoz Korsesi, Schroth egzersizleri Bursa, En iyi Skolyoz Doktorları, bursa'da en iyi ortopedi doktoru, Bursa Ortopedi doktor Yorumları, Bursa Ortopedi doktorları Devlet, Bursa Ortopedi Hastanesi, Bursa Ortopedi profesörleri, Bursa nöbetçi Ortopedi Doktoru, Bursa Devlet Hastanesi en iyi Ortopedi doktoru, bursa şehir hastanesi'nde en iyi ortopedi doktorlariBursa Skolyoz Doktorları, bursa'da en iyi skolyoz doktoru, Bursa Skolyoz Fizik tedavi, Bursa Skolyoz Tedavisi, Bursa Şehir Hastanesi Skolyoz Doktorları, Bursa skolyoz Korsesi, Schroth egzersizleri Bursa, En iyi Skolyoz Doktorları