0 507 220 62 32 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Vida ve Rodların Çıkarılması (implant çıkarımı) Bursa

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Vida ve Rodların Çıkarılması (implant çıkarımı)

 

Skolyoz ameliyatı sonrası vida ve rodların çıkarılması, geçerli bir tibbi gerekçe olmadan, önerilmemektedir.

 

Vidaların çıkarımı en sık enfeksiyon, implant ilişkili ağrı ve cilt irritasyonudur. Bu implant çıkarımı ameliyat sayısı sayılı olduğundan dolayı bilimsel olarak yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır.

 

Vidaları çıkarılan 45 hastanın dahil edildiği bir çalışmada, hastaların skolyoz ve kifoz açılarının zamanla değişimi incelenmiştir. Skolyoz derecesinde artma daha az olsa da özellikle kifoz açısı dediğimiz kamburluk açısında hastaların neredeyse yarısında ilerleme tespit edilmişir.

 

Rathjen K, Wood M, McClung A, Vest Z. Clinical and radiographic results after implant removal in idiopathic scoliosis. Spine (Phila Pa 1976). 2007 Sep 15;32(20):2184-8. doi: 10.1097/BRS.0b013e31814b88a5. PMID: 17873809.

 

Yine Konjenital skolyozlu olan hastalarda implant çıkarımının incelendiği bir çalışmada sonuç olarak skolyoz ve kifoz açılarındaki düzeltmelerin kaybolacağı vurgulanmıştır. Hatta bazı hastalarda revizyon yani tekrar ameliyat gerekliliği doğmuştur. Makalede yazarların sonuç önerisi kendi ifadeleri ile “Enstrümantasyonun çıkarılması kaçınılmaz olduğunda, ebeveynlere ve hastalara potansiyel düzeltme kaybı konusunda danışmanlık verilmeli ve hastalar deformitenin ilerlemesi açısından izlenmelidir.” şeklindedir.

 

Wang LN, Hu BW, Yang X, Wang L, Xiu P, Zhou CG, Liu LM, Song YM. Loss of Correction After Removal of Spinal Implants in Congenital Scoliosis. World Neurosurg. 2020 Dec;144:e916-e925. doi: 10.1016/j.wneu.2020.09.110. Epub 2020 Sep 25. PMID: 32987173.

 

İmplant çıkarımı sonrası bir olguda hızlı ilerlemeden dolayı erken dönemde revizyon yani tekrar ameliyat gerekliliği doğduğunu bildiren yazarlar bu konu da aile ve hastanın potansiyel riskler hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

 

https://scoliosisjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1748-7161-8-15

 

 

Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal