0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Kanser Taraması ve Kemik Tümörleri Bulguları, Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa

Kanser Taraması ve Kemik Tümörleri Bulguları, Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa 


Kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sıradadır. Kansere karşı mücadelede farkındalık ve bilinç düzeyinin arttırılması önemlidir ve ülkemizde 1-7 Nisan tarihleri "Kanser Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Kanser hastalığı dünya genelinde her geçen gün artmaktadır. Her 5 erkekten birinde ve her 6 kadından birinde hayatları boyunca kanser gelişmesi beklenirken her 8 erkekten biri, her 11 kadından biri ise kanser sebebiyle hayatını kaybedeceği öngörülmektedir. Kanserin %90'ı çevresel, %10'u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmektedir.

1.     Tütün kullanımı

2.     Alkol tüketimi

3.     Fazla kilo, obezite

4.     Enfeksiyon maruziyeti çevresel faktörler arasında yer almaktadır.

Yapılan çalışmalar, kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda tarama programları ile erken teşhis en önemli önleme stratejileri arasında yer almaktadır.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil kanser tarama araçlarında

  • 40-69yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması 
  • 30-65yaş arası kadınlara 5 yıl da bir rahim ağzı kanseri taraması 
  • 50-70yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları 

ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

 

Kas iskelet sistemi tümörlerinin en karakteristik semptomları aşağıdaki gibidir:

 

1.     Ağrı: Kanserli kemiklerde ve yumuşak dokularda ağrı yaygın bir semptomdur. Ağrı genellikle zamanla kötüleşir ve gece artabilir.

 

2.     Şişlik veya kitle: Birçok kemik ve yumuşak doku tümörü, bir kitle veya şişlik olarak fark edilebilir. Bu şişlikler veya kitleler genellikle ağrısızdır.

 

3.     Kırıklar: Kanserli kemiklerde kemiklerin zayıflaması ve incelmesi, normal aktivitelerde bile kırıklara neden olabilir.

 

4.     Kısıtlı hareketlilik: Kemik veya yumuşak doku tümörleri eklem yakınında yer aldığında, eklem hareketliliği kısıtlanabilir.

 

5.     Yorgunluk ve halsizlik: Kanserli hücreler vücuttaki enerjiyi tüketir, bu nedenle hastalar sık sık yorgun hissedebilirler.

 

6.     Ateş ve enfeksiyonlar: Bazı kemik tümörleri enfeksiyonlara neden olabilir, bu da ateş ve genel olarak hissedilen rahatsızlıkla sonuçlanabilir.

 

7.     Nörolojik semptomlar: Beyin, sinirler veya omurilikteki tümörler, baş ağrısı, denge kaybı, görme problemleri, uyuşma ve felç dahil olmak üzere çeşitli nörolojik semptomlara neden olabilir.

Paylaş: