0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Skolyoz Ameliyatına Hazırlık Hastane Süreci Bursa

Skolyoz Ameliyatına Hazırlık – Hastane Süreci

 

Skolyoz ameliyatına veya skolyoz korsesine hazırlık açısından forum sayfaları veya kitaplar okumak, sizin bu konudaki endişelerinizi azaltacak, tedavi uyumunuzu artıracak dolayısıyla tedavi başarı şansınız artacaktır. Bir yakınınız skolyoz ameliyatı geçirmek üzereyse, ona yardımcı olacak kişi olarak ameliyat öncesi ve sonrası sürece en iyi şekilde nasıl hazırlanacağınızı ve sizi nelerin beklediğini bilmemek sizde kaygıya sebep olabilir.

 

Her merkezde farklı olmakla beraber, eğriliğin derecesi, yaş gibi hasta kaynaklı faktörlere de bağlı olmakla birlikte klasik ergenlik çağındaki skolyoz ameliyatının süresi 4-5 saat sürüyor ve hastanede yaklaşık 4-7 gece kalınıyor. Bu yatış süresinin yaklaşık 2 gecesi yoğun bakımda geçer. Onun dışındaki günlerde hastanızla beraber ortopedi servisinde kalırsınız.

 

Kişisel Bakım

 

Saçınızı kestirin - ameliyattan önce uzun saçlarınızı kısalttırmanın bir çok avantajı olabilir. Saçlarınızı belkide birkaç hafta boyunca yıkayamayacaksınız. Hastanede günlerce yatmakta saç bakınız için zor olacaktır (5-7 gün). Evde iyileşme sürecindeyken de saçınızı yıkamak  zor olabilir. Çünkü yaranızı ıslatmanız yasak olacaktır. Özellikle ağrıdan dolayı lavaboya ya da banyoya eğilerek saçınızı yıkamak zor olacaktır.  Kısa saçla  bu dönemi atlatmak çok daha kolay olacaktır. Buna ek olarak tırnaklarınızı kısaltmak gibi ameliyat sonrası sizi zorlayacak kişisel bakımlarınızın önceden yapılması daha uygun olacaktır.

 

Hastane için çanta hazırlama

 

Hastane için valiz hazırlarken evden yastık, battaniye ve birkaç havlu alabilirsiniz.

 

Kabarık yastıklardan ve ince yastıklardan birer tane alabilirsiniz. Uyurken yükseklikleri standart olan hastane yastıkları hastanızın rahat etmesini sağlamayabilir. Battaniyeler, çok sıcak bir battaniyeden ince bir çarşafa kadar çeşitli ağırlıklarda olabilir, ancak hastanede bu konuda genelde sıkıntı yaşamazsınız, yani battaniye ve çarşaf almanız şart değil. Ayrılmadan önce her şeyin yeni yıkanmış olduğundan emin olun!

 

Önce yastıklardan bahsedelim. Ameliyattan sonra yatakta kendinizi desteklemek için yastıklara ihtiyacınız olacak. Ameliyat olan hasta yastıklarla desteklendiğinde daha rahat dinlenir ve uyur. Bunun için hastane imkanları yeterli gelebilir, ancak daha önce bahsettiğim gibi uyumak için başın altına koyulacak yastıkların yüksekliği hastadan hastaya değişir.  Ayrıca daha ince yastıkları enseyi ya da kolların altını desteklemek için yani bir çeşit destek sistemi olarak kullanabilirsiniz.

 

Vücudu eşit ve dengeli bir şekilde destekleyebilmeniz için getirdiğiniz yastıkların bazılarının uyumlu setler olması gerekir. Dizlerin altına koyacağınız bir yastık hastanın belinizdeki baskıyı azaltacaktır. Hastane yatağı yukarı ve aşağı hareket eder, böylece en iyi pozisyonları bulmak için biraz deneme yapabilirsiniz. Doğru olanı bulana kadar yastıkları düzleştirin ya da kabartın ve daha fazla veya daha az destek için yastıkları istifleyin.

 

Hastane serin olabileceği gibi aniden sıcak da olabileceğinden hem ince hem kalın battaniyelere ihtiyacınız olacaktır. Yumuşak battaniyeler ve ev gibi kokan rahat yastıklara sahip olmak hastaya iyi hissettirebilir. El havluları, desteğe ihtiyaç duyulan yerlere sıkıştırabileceğiniz küçük, yoğun rulolar yapmak için uygun seçenek olabilir.

 

Eşofman takımından 3 çift alabilirsiniz. Pansumanlarınız yapılırken kolaylık olması açısından arkası rahatsız etmeyecek şekilde küçük düğmeli veya çıt çıtlı olması iyi olabilir. Diren tüplerinin sizi rahatsız etmeyecek şekilde elbise dışına çıkarılması açısından da düğmeli eşofman iyi olacaktır. Ayrıca hastane önlüklerinin arkası genelde açılır, rahatsız hissetmemek açısından yanınızda gecelik getirmek iyi olacaktır.

 

Hastanede vakit geçirirken vakit geçirmek için bazı araçlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Tablet, bilgisayar, ve okumak için kitap iyi seçenek olabilir.  Kesinlikle yanınıza kulaklık almak işinize yarayabilir. Bazen televizyon pozisyonu ameliyattan çıkan kişi için rahat olmadığından tablet veya büyük ekranlı telefonlar faydalı olacaktır. Ayrıca müzik çalmak için bir Bluetooth hoparlör getirebilirsiniz.

 

 

Pijamalar / Gecelikler

Muhtemelen ilk birkaç gün hastane önlüğü giyeceksiniz ancak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacağı için kendi pijamalarınızdan veya geceliklerinizden birkaç tane almanızı tavsiye ederim. Kadınlar için gecelikler tercih edilir çünkü bir süre sonda takılacaktır.  Gecelikle sonda bakımı ve takibi daha kolay olacaktır.

 

Kaymaz Terlik , Spor Ayakkabı

Bazı rahat terlikler ayaklarınızı güzel ve sıcak tutacaktır ancak koğuşta dolaşmak için kavrama önemlidir. Ameliyattan sonra gerçekten kaymamak için spor ayakkabı veya kaydırmaz terlik iyi olabilir.

 

Rahat çoraplar

Rahat çoraplar sizi sıcak ve rahat tutmak için iyidir (kabarık yatak tipi çoraplar idealdir).

 

İç çamaşırı

Hastanede kalacağınız süre için yeterli iç çamaşırına ihtiyacınız olacaktır, ancak muhtemelen hastanede veya ameliyattan sonra bir süre sütyen giyemeyeceğinizi unutmayın. İlk birkaç hafta çok acı verici olacaktır.

 

Bir yıkama çantasında seyahat boy tuvalet malzemeleri

Seyahat boy banyo malzemeleri yerden tasarruf etmek için idealdir (koğuşta veya hastane odanızda eşyalarınız için fazla yeriniz olmayabilir). Yoğun bakımda size ait olduğunu bilmeleri için hemşireler üzerine bilgilerinizi bir etiketle yapıştırırlar, bazı eşyalarınızı en baştan siz etiketleyebilirsiniz.

 

Dahil edilecek tuvalet malzemeleri şunlar olabilir:  Duş jeli/Vücut yıkama, Yüz mendilleri/Vücut mendilleri, antibakteriyel el jeli, sabun, şampuan, diş fırçası/diş macunu, tıraş makinesi, deodorant, vücut spreyi, nemlendirici krem ve dudak kremi/Vazelin (dudaklarınız da çok kurur, yetersiz sıvı alımı nedeniyle).

 

Mendiller

Hijyenik havlular

Kadın hastalar için önemli. Anestezi regl olmanıza neden olabilir.

Kuru şampuan. Bir süre saçınızı yıkayamayacağınız ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacağı için bir sürü kuru şampuan alın.

 

Saç fırçası ve saç tokası/saç tokası

Saçlarınız yatarken oldukça keçeleşebilir, bu yüzden kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak bir fırçaya sahip olmak güzeldir. Ameliyat sırasında takılan teller ve diğer şeyler nedeniyle saçınıza çok fazla yapıştırıcı yapışacaktır. Ameliyattan önce saçlarını daha yönetilebilir hale getirmek için örebilirsiniz. En pratiği geçici bir dönem olduğunu kabul edip kestirmek olacaktır.

 

Ameliyattan sonra giymek için bol elbise / hırka / rahat günlük kıyafetler - ne kadar bol olursa o kadar iyi!

 

İlk birkaç günü hastane önlüğü ve ardından yanınızda getirdiğiniz pijamalarla geçireceksiniz. Sonunda kendinizi pijamalarınızı çıkaracak kadar iyi hissedeceksiniz ve bunu yaptığınızda son derece bol kıyafetlere ihtiyacınız olacak. Çünkü sırtınız dar giysiler giyemeyecek kadar ağrıyacak ve giymek çok zor olacak. Taburcu olacağınız gün için de günlük bir kıyafete ihtiyacınız olacak.

 

Banyo havlusu/flanel/sünger

Kendi banyo havlunuza ve bir pazen/süngere ihtiyacınız olacaktır, çünkü hemşireler başlangıçta sizi yıkamak için bunları kullanacaktır. Kendinizi yıkayabilecek duruma geldiğinizde yatağınızda yıkanacaksınız ve sonunda banyoya gidip orada yıkanabilirsiniz. Başlangıçta sadece vücut yıkaması yapabileceksiniz, yarayı ıslatamayacağınız için bu ameliyattan sonra bir süre tam bir duş alamayacaksınız.

 

Pipetler ve plastik bardaklar / beherler

Pipetler gerçekten önemlidir çünkü başlangıçta oturup bir şeyler içmek son derece zordur. Plastik bir beher (tercihen kapaklı) ve bir pipete sahip olmak, yatakta yatarken/otururken çok daha kolay içebileceğiniz anlamına gelir.

 

Kuru Meyveler

Enerji için bol miktarda Vitamin Suyu içtim. İdrar Yolu Enfeksiyonları gibi enfeksiyonları önlemek için ameliyattan sonra susuz kalmamak önemlidir. Kateterler bunlara neden olabilir, bu nedenle bunlara yatkınlığınız varsa, biraz seyreltilmiş kızılcık suyu yardımcı olabilir.

 

Bisküvi gibi bazı kuru gıdalar / sağlıklı atıştırmalıklar

Kuru gıdalar önemlidir çünkü ilk birkaç gün kendinizi çok hasta hissedebilirsiniz. Anestezinin bir sonucu olarak iştahsız olabilirsiniz, kuru bisküviler bunun için iyi olabilir.

Naneli şeker

Naneli şeker ferahlamak ve kendinizi daha iyi hissetmek için iyi bir fikirdir, özellikle de hastaysanız ve dişlerinizi temizleyecek kadar iyi değilseniz.

 

 

Kalem ve not defteri

İhtiyaç duymanız ihtimaline karşı her zaman bir kalem ve not defteri veya biraz kağıt almaya değer.

 

Okuma gözlüğü kullanıyorsanız, bunları da getirmeniz gerekecektir.

 

Kulak tıkaçları / uyku maskesi

Bunlar, özellikle koğuşta kalıyorsanız faydalı olabilir. Geceleri çok gürültülü olabilir ve uyumak zor olabilir.

 

Unutmayın!

Ameliyatınız için hastaneye gelmeden önce tüm ojelerinizi, vücut piercinglerinizi ve takılarınızı çıkarmanız gerekecektir.  Bunun başlıca nedeni hijyen ve cerrahların ameliyat sırasında tırnaklarınızı görebilmesidir.

 

 

Hastane Süreci

 

İlaç Tedavisi

Ameliyattan sonra sevdiğiniz kişi için yapabileceğiniz çok önemli bir şey, ilaçlarını takip etmek ve zamanlamaya dikkat etmektir! Amaç, hemşireler ve hastane personeli ile bir ekip olarak çalışmaktır. Bir günlük oluşturmak için bir defter ve kalem getirin ve hemşire her ilaç verdiğinde, ilacın ne olduğunu ve ne zaman verildiğini yazın. Ameliyattan sonra ağrı kesici ilaçlarınızın yanı sıra anksiyete ilacına da ihtiyacınız olursa hemşireden bunu istemekten çekinmeyin!

 

Tedavi saati başlamadan, yani hemşirenin gelmesini beklerken bir şeyler atıştırır ya da yemek yiyebilirsiniz. Ağrı kesici ilaçları almadan önce bir şeyler yemek hastanın midesi için çok daha kolaydır. Şeker vücutta iltihaplanmaya neden olduğundan çikolata, dondurma veya şekerli içecekler, soda vb. gibi işlenmiş şeker yemekten kaçının. Aç değilseniz sadece birkaç kraker yeterli olacaktır. Ağrı kesici ilaçlar verildiğinde yemek yenmezse mide tahriş olabilir.

 

Yemek

 

Yiyecek açısından - işlenmiş şeker ve abur cuburları ciddi şekilde atlayın! Odanızda organik meyve suyu, kraker, kurutulmuş meyve bulundurabilirsiniz. Soğutmaya ihtiyaç duymayan herhangi bir şeyin hemen el altında olması çok yardımcı olabilir. Size refakat eden kişinin örnek olması ve hastayla birlikte sağlıklı beslenmesi önemlidir.

 

Uzun süren ameliyat, ağızdan alınan besinleri azlığı, ve az hareket etmeye bağlı olarak kabızlık sık görülen bir durumdur. Bu anlamda size yardımcı olacak, kuru kayısı ve kuru incir gibi kuru meyvelerden yanınıza alabilirsiniz.

 

 

Fizik Tedavi

 

Ameliyatın ardından fizyoterapistin odayı günde ortalama bir kez ziyaret etmesini bekleyebilirsiniz. Nasıl yataktan kalkılacak, merdiven inip çıkarken nelere dikkat edilecek bunları hastanede iken öğrenmeniz gerekmektedir. Arabaya nasıl binilip inilecek bunları planlamanız gerekmektedir.  Özellikle taburculuk sonrası eve giderken arabaya binerken fizyoterapist yardımını ve gözetimini alabilirseniz kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz!

 

Eve Dönüş Yolculuğu

 

Eve dönerken araba yolculuğu için çok sayıda yastık ve battaniye gereklidir. Size en uygun pozisyonu seçin, bu gerçekten kişisel bir tercihtir. Vücudunuzun ne istediğine güvenin. Rezervasyon yaptırabileceğiniz tıbbi nakil hizmetleri vardır, Türkiye’de özellikle belediyelerin hastan nakil araçları için talepte bulunabilirsiniz. Kendi aracınızda da aynı şekilde güvenli şekilde yolculuk yapabilirsiniz.

 

Hastane Sonrası Bakım

 

Eve vardığımızda rahat etmek için ihtiyacımız olan her şeyi önceden hazır etmek uygun olacaktır. Örneğin şekillenebilen hafızalı viskoelastik yastıklar kullanışlı olabilir. Eşleşen seti yatağı eşit şekilde desteklemek için kullanacaktık, böylece biraz oturabilecektik. Takoz yastıkları yatağın üstüne değil altına yerleştirdik, böylece yatağa girip çıkmak çok daha kolay hale geldi. Bir süre dolaşmak için bir yürütece ihtiyacınız olacağını göz önünde bulundurun.

 

Geniş yürüme alanları yaratmak için evimizdeki bazı mobilyaları yeniden düzenlemek ve takılabilecek halıları kaldırmak zorunda kaldık. Siz evdeyken ağrı yönetimi planınızı devam ettirin. Bakıcı, evde ağrı yönetimi ilaçlarının tüm sorumluluğunu üstlenmeli ve işleri güvenli bir şekilde sürdürmelidir. Kız kardeşim evde olduğu için çok mutluydu! Evinize dönmek ve kendi yatağınızda rahatça dinlenmek harika bir şey.

 

Bu ameliyat kolay değil ama atlatacaksınız, insan vücudunun iyileşme yeteneğinin ne kadar inanılmaz olduğunu ilk elden gördüm.

 

İyileşeceksiniz ve kendinizi iyi hissedeceksiniz, bu ifadeyi sık sık tekrarlayın!

 

Ameliyat olan kişinin ve aynı zamanda bakıcının bu süreçte endişe duyması normaldir. Hayattaki birçok zor deneyim bizi birbirimize yaklaştırır, siz ve bakıcınız hayatınızın geri kalanında daha derin bir bağa sahip olacaksınız. Ameliyattan sonra iyileşirken birbirinize verdiğiniz saf sevgidir.

 

Bu işte yalnız değilsiniz. Bana güvenin, herkes eninde sonunda "diğer tarafa" geçecek ve siz eskisinden bir milyon kat daha güçlü olacaksınız.

 

SKOLYOZ AMELİYATI SONRASI KONTROL LİSTESİ

 

Çeşitli sert ve kabarık yastıklar

Çeşitli battaniyeler

İki el havlusu ve bir veya iki normal havlu

İlaçları/zamanlamayı takip etmek için defter ve kalem

Amazon Fire Stick, Apple TV veya herhangi bir akış cihazı

Bluetooth Hoparlör

Yüksek sesle okumaktan hoşlandığınız kitaplar

Oda içinde sağlıklı atıştırmalıklar

Organik meyve suyu (sodadan kaçının)

Islak banyo mendilleri (sifonla yıkanabilir)

Bakıcı için rahat kıyafetler ve destekleyici ayakkabılar

Hastaneden ayrıldığınızda...

 

Bir yürüteç

Yatak için kaydırılabilir pedler (hasta pedin üzerine yatar ve siz hastayı kaldırabilir/kaydırabilirsiniz - hastaneden eve bu pedlerden birkaç tane getirmeniz gerekir!)

Evde kullanılacak ilaçlar

Ağrı yönetimi planı ve günlük kayıtları içeren not defteriniz

 

 

 

TECRÜBELERİNİZİ AŞAĞIDA YORUM OLARAK YAZARSANIZ veya BANA ÖZELDEN MESAJ ATARSANIZ HERKESİN FAYDALANACAĞI DAHA ZENGİN BİR YAZI ORTAYA ÇIKACAKTIR. TEŞEKKÜRLER.


 

Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal