0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

KONDROSARKOM Bursa

KONDROSARKOM

Kondrosarkom, kemikleri ve eklemleri etkileyen bir sarkom türüdür. Kemik tümörlerinin yaklaşık %20'sini oluşturan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 600 hastada teşhis edilen nadir bir kanserdir. Kondrosarkom tipik olarak 20 ila 60 yaş arasındaki yetişkinleri etkiler ve erkeklerde daha sık görülür. Hastalık genellikle kol, bacak veya pelvis kemiklerinde başlar, ancak vücudun kıkırdak içeren herhangi bir yerinde bulunabilir. Bazen kondrosarkom, sağlıklı bir kemik üzerinde büyür ve bazen iyi huylu bir kemik tümörü (bir enkondrom veya osteokondrom) üzerinde büyür.


Birçok kanserde olduğu gibi, kondrosarkomun nedeni net değildir. Bununla birlikte, belirli tıbbi durumları olan kişilerde kondrosarkom gelişme riski yüksektir.



Kondrosarkomlar biyolojik olarak farklı şekillerde davranır, ancak çoğu düşük dereceli tümörlerdir. Bu tümörlerdeki hücreler, sadece küçük bir anormallik ile normal kıkırdak gibi görünür (yani normale yakın farklılaşmışlardır) ve normale yakın biyolojik davranış gösterirler. Orta dereceli tümörlerde ve yüksek dereceli tümörlerde hücreler normal kıkırdağa daha az benzemeye başlar ve hızla büyüme ve metastaz gibi kötü huylu tümör davranışları sergilemeye başlarlar.

 

Geleneksel kondrosarkom ve berrak hücreli kondrosarkom (clear cell chondrosarcoma), genellikle çok agresif olmayan ve tek bir yerde kalma eğiliminde olan düşük ila orta dereceli tümörlerdir. Farklılaşmamış ve mezenkimal kondrosarkom, agresif davranan ve yayılma eğiliminde olan yüksek dereceli tümörlerdir. De-diferansiye kondrosarkom vakaların %10'undan azında görülür ve genellikle kol, bacak veya pelvis kemiklerinde bulunur. Bu tümör, tedavisi özellikle zor olan çok farklı bir kondrosarkom türüdür. Tümörün bir kısmı, düşük ila orta dereceli bir kıkırdak tümörü gibi görünmektedir ve yüksek dereceli kıkırdak olmayan bir tür sarkomun yakınında yer almaktadır.

 

Kondrosarkom belirtileri nelerdir?

Kondrosarkomlu kişiler genellikle kendilerini hasta hissetmezler. Tümör büyüdükçe ele gelecek şekilde belirgin hale gelirler.  Etraf dokulara bası yapacak kadar ilerleme olduktan sonra ağrı, şişlik veya eklemleri sınırlayacak şekilde  hareket  kısıtlılığı olacaktır.

 

Kondrosarkom nasıl teşhis edilir?

 

Bir kemik tümörü genellikle fizik muayeneden sonra röntgende keşfedilir. İyi huylu bir kemik tümörü ile kondrosarkom arasındaki farkı röntgende söylemek zor olabilir. Kemik taraması, BT taraması, MRI ve PET taraması gibi ek testler tümör hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir. Sonuç olarak, kondrosarkomun kesin tanısını koymanın tek yolu tümörün biyopsisidir. Biyopsi prosedüründen sonra, bir patolog tanı koymak için mikroskop altında tümör hücrelerine bakar.

 

Doktorlar, bir hastanın tedavi planını geliştirmek için biyopsi ve görüntüleme çalışmalarının sonuçlarını kullanır.

 

Kondrosarkom nasıl tedavi edilir?

 

Geniş bir sağlıklı doku sınırı ile birlikte tümörün tamamen cerrahi olarak çıkarılması yani geniş sınırlı rezeksiyon yapılması, geçmişte ve günümüzde kondrosarkomun tercih edilen tedavisi olmuştur. Ekstremiteyi kurtarma cerrahisi yaygın bir tedavi tekniğidir ve amputasyon sadece çok ilerlemiş, belki ekstemitenin damar ve sinirinin kurtalımayacağı, ve ayrıca tekrarlayan tümör için tercih edilebilir. Düşük dereceli kondrosarkomlarda daha az doku çıkaran daha az agresif bir cerrahi olan intralezyonel küretaj cerrahisinin etkinliğini ölçmek için çalışmalar yapılmış ve devam etmektedir. Bu çalışmalar, bazı düşük dereceli tümörlerin, hastalar için mükemmel fonksiyonel sonuçları olan bu tip cerrahiye iyi yanıt verdiğini göstermektedir. Düşük dereceli kondrosarkomla en iyi nasıl başa çıkılacağı konusu tartışmalıdır ve bu makalede derinlemesine ele alınmaktadır. Çoğu kondrosarkom (mezenkimal kondrosarkom hariç) kemoterapi veya radyasyon tedavisine yanıt vermez. Bu, kondrosarkom tedavisinde cerrahi yönetimi çok önemli hale getirir. Kafatasının dahil olduğu nadir durumlarda, proton radyasyon tedavisi yardımcı olabilir.

 

 Kemik tümörü Belirtileri, Bacakta iyi huylu tümör tedavisi, Kemik kanseri olanların Yorumları, Kalçada kitle Belirtileri, Bacak tümörü Öldürür mu, Kemik tümörü Ameliyatı iyileşme süresi, Bacakta iyi huylu tümör belirtileri, Kemik kanseri ağrısı Nasıl olur, Bursa’da en iyi ortopedi doktoru, Bursa Ortopedi doktor Yorumları, Bursa Ortopedi doktorları Devlet, Bursa Ortopedi Hastanesi, Bursa Ortopedi profesörleri, Bursa nöbetçi Ortopedi Doktoru, Bursa Devlet Hastanesi en iyi Ortopedi doktoru, bursa şehir Hastanesi’nde en iyi ortopedi doktorları



Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal