0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Yumuşak doku ( yağ bezesi vb.) tümörleri, belirtiler, tedavisi, Bursa

 

 

Doç.Dr. Hanifi ÜÇPUNAR

 

 

Yumuşak Doku Tümörleri Genel Bilgiler

 

Yumuşak doku tümörleri, vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir. Tendonlarda, kaslarda, bağlarda, kıkırdakta, sinirlerde, kan damarlarında, ve bağ dokularında ortaya çıkabilir. Sert veya yumuşak kıvamda hissedebilirler. İyi huylu kitlelerin, apse gibi dokunulduğunda ağrılı olma olasılığı daha yüksektir. İyi huylu yumuşak doku tümörleri daha yavaş büyüme eğilimindedir ve çoğu küçük boyuttadır, en uzun çaplarının 5 cm'den daha küçük olması beklenir.

 

Sarkomlar (kötü huylu yumuşak doku tümörleri) da benzer şekilde ağrısız olma eğilimindedirler. Ancak iyi huylu yumuşak doku  tümörlerine nazaran hızlı büyürler ve etraflarındaki dokulara bası yaparak semptom yaratma potansiyelleri daha fazladır. Etraf dokulara çıkıntılar yaparlar ve ayrıca uydu lezyonları dediğimiz aynı kompartımanda yayılma olasılıkları fazladır.  

 

 

Resim. Hastamızın sağ kasıkta psoas kası içinde yerleşmiş septasyonlar içeren sıvı içerikli yumuşak doku kitlesi.

 

İyi huylu veya kanserli yumuşak doku kitleleri, göğüs veya karın yerine kol ve bacaklara yerleştiklerinde daha çabuk klinik olarak dikkat çekerler, çünkü bu tür kitlelerin diğer vücut yapılarıyla karıştırılması için kollarda ve bacaklarda daha az yer vardır. Buna rağmen tanı almada geç kalabilirler.

 

Yeni tespit edilen bir yumuşak doku kitlesi nadiren acil tedavi gerektirir. Tüm yumuşak doku kitleleri ameliyat gerektirmez ve bilinen iyi huylu bir tümörün çıkarılması güvenli bir şekilde elektif şartlarda ameliyat edilebilir. Bununla birlikte, yumuşak doku kitlesinde ani büyüme, ısı artışı olması, etrafında ödem oluşması durumunda mümkün olan en kısa sürede biyopsi alınmalıdır. Yeni keşfedilen, kökeni bilinmeyen, büyümekte olan herhangi bir kitle varsa bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Yumuşak doku tümörleri ile travma sonrası oluşan burkulmalar veya direk darbelerde oluşan ödem ve hematom karışabilir. Altı haftadan uzun süren herhangi bir burkulma veya hematom, kötü huylu tümör olasılığı için ek tıbbi incelemeyi hak eder.

 

Konumuna bağlı olarak, yumuşak doku kitlesi genellikle başlangıçta kas burkulması, hematom veya zamanla iyileşecek eski bir travma olarak yanlış teşhis edilebilir. Bu tür yanlış algılamalar, yumuşak doku tümörlerinin teşhisinin gecikmesine katkıda bulunabilir. Öyleki genellikle hastanın bir yumru veya yumruyu ilk keşfetmesinden sonraki üç ila altı ay kadar uzun bir süre hasta uzamana başvurmak için bekleyebilir. Bunda diğer bir etken yumuşak doku kitleleri genellikle ağrıya neden olmadığı için, insanlar şişliklerin zararlı olmadığını düşünme eğilimindedir.

 

Yumuşak doku tümörleri popülasyonun her kesimini etkiler. Bununla birlikte, sarkomlar çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sık görülür ve erkeklerin kadınlardan biraz daha yüksek sarkom tanısı alma oranı vardır. Bazı sarkomlar belirli yaş gruplarında daha yaygındır. Örneğin, sinovyal sarkom daha sık genç erişkinlerde bulunur. Hastalarımızın büyük bir çoğunluğunda yumuşak doku tümörlerinin nedeni belirlenemez, spontan yani kendiliğinden oluştuğu kabul edilir. Bazı bilimsel bulgular genetik bozuklukların ve mutasyonların insanları iyi huylu ve kanserli yumuşak doku tümörlerine yatkın hale getirdiğini göstermektedir. Radyasyona ve çevresel kanserojenlere maruz kalma, yumuşak doku tümörleri ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin Kaposi sarkomu, bağışıklık sistemi tahrip olan HIV'li hastalarda bir tür uçuktan kaynaklanan enfeksiyon kaynaklı yumuşak doku tümörüne örnektir. Yaşam tarzı faktörleri, yaralanma ve enfeksiyonun vakaların çoğunda yumuşak doku tümörlerine neden olduğu tutarlı bir şekilde kanıtlanmamıştır. Nadir görülen genetik anormallikler ve bozukluklar, insanları iyi huylu ve kötü huylu yumuşak doku tümörlerine yatkın hale getirebilir. Örneğin, nörofibromatoz genetik kalıtım gösteren bir hastalıktır ve bu hastalarda sinir kılıfı tümörleri görülme olasılığını artmıştır.

 

Bir hematom, artritten (eklem kireçlenmesi) kaynaklanan kist veya bir burkulmadan kaynaklanan şişlik, yumuşak doku tümörü ile karıştırılabilir. Yumuşak doku tümörü, etiyolojisine bağlı olarak vücutta yavaş veya hızlı büyür. Genellikle yumuşak doku tümörleri yuvarlak bir oryantasyonda büyür, ancak bazıları daha oval veya sosis şeklinde büyüyebilir. Bu tür büyümelerin çoğu, büyüdükçe bu sınırları aşabilmelerine rağmen, fasya dokusunun sınırları içinde kalır. Kemikler, kaslar, kan damarları, sinirler ve diğer yapıların çevresinde büyüyerek bu yapıların sıkışmasına veya işlevinde değişikliğe neden olabilirler. Bazen bir sarkom (kanserli büyüme) vücudun diğer bölgelerine, genellikle akciğerlere yayılabilir (metastaz yapabilir).

Yumuşak doku tümörleri çok az semptom verir. Vücudun herhangi bir yerinde yavaş veya hızlı bir şekilde bir yumru olarak ortaya çıkabilirler. Kitlenin kendisinin ortaya çıkması yani elle hissedilmesi en yaygın semptomdur. Boyutları genellikle yuvarlak veya ovaldir. Genellikle ağrısızdır, yalnızca bir siniri sıkıştırdığında veya diğer dokuları tahriş ettiğinde rahatsızlığa neden olur. Bir kitlenin boyutundaki hızlı artış oranı, malignite olasılığını düşündürür. Tümörün etiyolojisine bağlı olarak hızlı veya yavaş büyüyebilir. Başlangıçta iyi huylu olan bazı yumuşak doku kitleleri malignitelere dönüşebilir. Bu genellikle daha önce büyümeden duran bir kütlenin boyutundaki ani bir artışla anlaşılabilir. Araştırmalar, bir kol veya bacakta ortaya çıkan kötü huylu bir kitlenin genellikle 5 cm'den büyük olduğunu ve derine (genellikle kasta) yerleştiğini göstermektedir. İyi huylu tümörlerde ise bu tam tersidir. 5 cm’den küçük ve cilt veya cilt altında yani yüzeyeldir.

 

Nüks riski tümörün tipine, ilk cerrahi eksizyonun yeterliliğine ve tümörün bulunduğu yere bağlıdır.

 

Yumuşak Doku Tümörü Tanısı Sonrası Hastayı Bekleyen Tehlikeler

 

Yumuşak doku tümörlerinin çoğu iyi huyludur. Büyük kitleler daha fazla endişe nedenidir. En uzun noktasında 5 cm'den fazla veya dokunulduğunda ağrılı bir kitle fark eden hastalar doktora başvurmalıdır. Yumuşak doku sarkomu (kanserli büyüme) ölümcül bir hastalık olabilir. Örneğin, sinovyal sarkom, yumuşak doku sarkomlarının yüzde 7 ila yüzde 10'unu oluşturan ve genellikle genç yetişkinlerin kollarında veya bacaklarında gelişen agresif bir kanserdir. Araştırmalar, metastaz yapmış veya vücudun diğer bölgelerine yayılmış hastalığı olan hastaların yüzde 25'inin beş yıl hayatta kaldığını gösteriyor.

Yumuşak doku kitlelerinin çoğu ağrısızdır - yakındaki bir siniri tahriş etmedikçe - ki bu, birçok kitlenin boyutları önemli ölçüye ulaşmadan teşhis edilmemesinin başlıca nedenidir- eklem hareket kısıtlılığına sebep olmadıkça bu ağrısız durum devam eder. Yumuşak doku kitlelerinin olduğu bölgeye kan akışı artarsa veya ödem ciltte renk değişikliğine neden olabilir, ancak genellikle kitle çevresindeki cilt normal rengini korur.

Hızlı ve doğru teşhis, hem hastanın hayatını hem de ekstremite fonksiyonlarını koruma açısından önemlidir. Yumuşak doku tümörleri, en azından başlangıçta, genellikle fiziksel olarak zayıflatıcı değildir yani hastanın genel sağlık durumunu bozmaz. Örneğin kilo vermesine sebep olmaz, iştah azalması yapmaz.

 

Bir sarkom (kanserli büyüme), bir kolun veya bacağın amputasyonuna veya bir uzvun fonksiyonel kaybına neden olabilir. İyi huylu bir tümör de bazı durumlarda zayıflatıcı olabilir. Örneğin, pelviste derin bir yumuşak doku kütlesi, bağırsak gibi bir organın işlevini engelleyebilir veya yerel sinirlere veya kan akışına engel oluşturabilir.


Kemik tümörü Belirtileri

Bacakta iyi huylu tümör tedavisi

Kemik kanseri olanların Yorumları

Kalçada kitle Belirtileri

Bacak tümörü Öldürür mu

Kemik tümörü Ameliyatı iyileşme süresi

Bacakta iyi huylu tümör belirtileri

Kemik kanseri ağrısı Nasıl olur

bursa'da en iyi ortopedi doktoru

Bursa Ortopedi doktor Yorumları

Bursa Ortopedi doktorları Devlet

Bursa Ortopedi Hastanesi

Bursa Ortopedi profesörleri

Bursa nöbetçi Ortopedi Doktoru

Bursa Devlet Hastanesi en iyi Ortopedi doktoru

bursa şehir hastanesi'nde en iyi ortopedi doktorlari

 


Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal