0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Romatizmal Eklem Hastalıklarında Şikayetler – Eklem Romatizması Hastasını Bekleyen Süreçler Bursa

Romatizmal Eklem Hastalıklarında Şikayetler – Eklem Romatizması Hastasını Bekleyen Süreçler

 

Romatologlar uzman doktorlardır, yani hastalarla yalnızca belirli sorunlar ortaya çıktığında görüşürler. Birkaç örnek şunlardır:

 

Eklem ve kaslarında açıklanamayan ağrı ve şişlik olan hastalar

Bazı kişilerde altta yatan romatizmal hastalığa bağlı olabilecek açıklanamayan eklem ve kas ağrıları tekrar tekrar ortaya çıkar.

 

Bu gibi durumlarda romatologlar şişme, ateş, deri döküntüleri, kaşıntı, yorgunluk veya göğüs ağrısı gibi romatizmal semptomların eşlik edip etmediğine bakarlar. Belirtilere ve teşhis raporlarına dayanarak tedavi reçete ederler.

 

Olağandışı kan testi sonuçları olan hastalar

Romatizmal hastalıklar hafif ağrı veya ateş şeklinde başladıkları için ilk başta tespit edilmeleri zor olabilir. Bununla birlikte, bazen genel doktorlar emin olmak için olağandışı kan testleri önerebilir. Bunlardan bazıları, romatizmal hastalığın varlığını gösteren antinükleer antikorlar (ANA), romatoid faktör (RF) veya eritrosit sedimantasyon hızıdır (ESR). Bu testlerin sonuçları pozitif çıkarsa, ileri tedavi için romatologlara yönlendirilirsiniz.

 

Ailesinde romatizmal hastalık öyküsü olan hastalar

Birçok hastalık, ebeveynlerinizden belirli genleri miras almanızdan kaynaklanır; romatizmal ve otoimmün hastalıklar da bundan farklı değildir.

 

Bu nedenle, ailesinde bu tür hastalıklar olan kişiler, hastalığın potansiyel başlangıcını ele almak için gençken romatologlara başvurmalıdır. Bu vakalarda erken müdahale kalıcı eklem hasarını önler.

 

Romatizmal semptomları olan hastalar

 

Akciğer zarında iltihaplanma, kas güçsüzlüğü, sertlik, şişmiş lenf düğümleri, göz ve ağız kuruluğu, dermatit vb. yaygın romatizmal belirtilerdir.

 

Bu semptomlar tedavi ile düzeliyor ancak tedavi kesildiğinde geri dönüyor veya tedaviye yanıt vermiyorsa, altta yatan romatizmal hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda bir romatoloğa başvurun.

 

Romatizmal ve otoimmün hastalık teşhisi konan hastalar


Artrit, tendinit, bursit, osteoartrit, sinir sıkışması, gut, romatoid artrit, lupus, skleroderma, spondiloartrit vb. gibi romatizmal hastalıklar teşhisi konduğunu varsayalım. Bu durumda, romatologlar danıştığınız ya da danışacağınız uzmanlardır.

 

 

Romatizmal Eklem Hastalığınız varsa sizi bekleyen süreç?

 

İltihaplı eklem artritiniz varsa, sağlığınızı izlemek ve tedavinizi özelleştirmek için düzenli olarak bir romatoloğa görünmeniz zorunludur. Romatologlar, eklem hastalıkları ve otoimmün hastalıkları olan kişilerin bakımı konusunda özel eğitim almış tıp doktorlarıdır. Ameliyat konusunda eğitimli olan ve tıbbi tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda iltihaplı artriti olan kişilerin bakımına da dahil olabilen ortopedistlerden farklıdırlar.

 

Bir romatologla mı yoksa ortopedistle mi başlayacağınızı nasıl anlarsınız?

 

Kronik şişlik veya yorgunluk gibi diğer semptomlar olmadan devam eden eklem rahatsızlığınız varsa, önce bir ortopedistle görüşebilirsiniz. Ancak eklem ağrınıza sıcaklık, şişlik, diğer iltihap belirtileri, yorgunluk veya vücudunuzun diğer bölgelerinde rahatsızlık eşlik ediyorsa, bir romatoloğa gitmeniz gerekebilir. Birinci basamak hekiminiz size rehberlik edebilir.

 

İnflamatuvar artrit vücudunuzun birden fazla bölgesini etkileyebilen otoimmün bir hastalık olduğundan, semptomlarınızı kontrol altında tutmak ve mümkün olan en iyi yaşam kalitesini sürdürmek için başka uzmanlara da görünmeniz gerekebilir.

 

Romatoloji veya Ortopedi Muayeneniz Öncesinde Hazırlık

 

Vitaminler ve takviyeler de dahil olmak üzere ilaçlarınızın tam bir listesini getirin.

İltihaplı artrit için zaten ilaç kullanıyorsanız, yaşadığınız reaksiyonlar veya yan etkiler hakkında notlar alın.

Doktorunuzun artritinizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilecek kan ve görüntüleme testi raporlarının kopyalarını getirin.

Geçirdiğiniz tüm sağlık sorunlarının, daha önce geçirdiğiniz ameliyatların ve yaşıyor olabileceğiniz semptomların bir listesini çıkarın.

Doktorunuza sormak isteyebileceğiniz soruların bir listesini hazırlayın.

Romatoloğunuz, hastalığınızın türüne ve şiddetine bağlı olarak iltihaplı artrit için çeşitli tedavi seçeneklerinden birini seçebilir, örneğin

 

İbuprofen ve naproksen gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler).

Yan etkileri nedeniyle genellikle daha kısa süreler için kullanılan prednizon gibi steroid ilaçlar (kortikosteroidler).

Metotreksat, hidroksiklorokin, sülfasalazin, minosiklin ve leflunomid gibi geleneksel hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD'lar).

İnfliksimab, etanercept, abatacept, adalimumab ve rituximab gibi inflamasyona neden olan proteinleri hedef alan biyolojik DMARD'lar. Bu ilaçlar, iltihaplı artriti olan kişilerin bakımında devrim yaratmış ve birçok kişiyi ameliyattan kurtarmıştır.

 

Ameliyat, artık ilaçlarla kontrol edilemeyen hasarlı belirli eklemler için gerekli olabilir.


Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal