0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Yaşlılarda Kalça Kırığı - Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa

Doç. Dr. Hanifi Üçpunar

Yaşlılarda Kalça Kırığı

 

Kalça kırığı nedir?

 

Kalça kırığı, uyluk kemiğinizin leğen kemiğinizle birleştiği yerden kısmen veya tamamen kırılmasıdır. Acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir yaralanmadır. Osteoporoza bağlı kırıklarda bel kırıkları ile beraber en sık görülen kırıklardandır.


https://drhanifiucpunar.org/makaleler/bel-kirigi-osteoporotik-kiriklar-kemik-erimesine-bagli-kiriklar.18/

 

hip fracture in elderly patients


Kalça kırıklarının çoğu 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Onlar için basit bir düşme en yaygın nedendir - ancak hastaların küçük bir yüzdesi kendiliğinden kırıklar yaşar.  Kendiliğinden kırık yaşayanların yatakta aniden ağrısı olur veya ayaktalarsa ani ağrı ile düşerler. Yaşlı bir insan her yıl %30 ihtimalle düşer. Bu yüzden düşmeleri engellemek bu kırıklarda asıl sebep olarak gösterilen osteoporoz kadar önemlidir.

 

Yaşlılardaki kalça kırığı hastanın genel sağlık durumu hakkında da bilgi verebilir. Bu kırık kemik zayıflığının yanında genel sağlık durumu iyi olmayan hastalarda gerçekleşir. Bu yüzden ailenin bazı konularda hazırlıklı ve bilgili olması gerekir. Halk arasında kalça kırığı neden öldürür diye sorular sorulur, bunun cevabı hastanın genel durumunun iyi olmamasıdır.

 

Kalça Kırığı Sonrası Hastayı Bekleyen Riskler

 

Daha yüksek ölüm ihtimali (hastaların yaklaşık yüzde 20'si bir yıl içinde ölmektedir)

 

Zorlu bir iyileşme (tahminen her 4 hastadan sadece 1'i tamamen iyileşir), eski haline gelip yürümesi kastedilmektedir.

 

Uzun bir hastane yatışı (ortalama 1 ila 2 hafta) ve olası rehabilitasyon tesisi yatışı

 

Potansiyel bağımsızlık kaybı, yaşam kalitesinde azalma ve depresyon. Yaşlılarımız kalça kırığı sonrası ciddi yardıma ihtiyaç duyar. Bu günlük tuvalet ihtiyacından, basit temizlik ihtiyaçlarına kadar değişir. Buna bağlı olarak hem kalça kırığı geçiren hastanın hem de ailenin hayat kalitesi olumsuz etkilenir. Ayrıca kalça kırığı sonrası hastalarımız bu bakıma muhtaç olma durumu, geleceği öngörmedeki belirsizlik nedeniyle duygusal çöküntü yaşayabilirler. Maalesef kırık aniden oluştuğu için kalça kırığı geçiren yaşlımız bir adan hiç düşünmediği bir durumda kendisini bulur. Buna bağlı durumu kabullenme zaman alacaktır.

 

Neyse ki cerrahi tekniklerdeki gelişimler sayesinde ameliyat sonrası 1. Günde hasta kırık ayağına basarak çoğu zaman yürüyebilmektedir. Aslında bundaki en önemli belirleyici hastanın ayağa kalkıp yürüme kapasitesinin olmasıdır. Bu kapasite varsa cerrahi teknikler sayesinde ortopedik engel genelde olmamaktadır.


https://youtube.com/shorts/c-W9VIR1vpo?feature=share

 

Kalça Kırığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

 

Her hasta kalça kırığını farklı şekilde deneyimlese de, belirtiler genellikle şunları içerir:

 

Kalça ve/veya diz ağrısı

 

Bel ağrısı

 

Ayakta duramama veya yürüyememe

 

Morarma veya şişme

 

Kırık kalça tarafı sağlam kalçaya göre kısadır ve kırık taraftaki ayak dışa dönük durur.

 

Kalça kırığı konusundaki şüphe bile doktora başvurmak için yeterlidir. Geç tedavi oluşabilecek problemleri katlayarak artmasına sebep olur.

 

Kalça kırığı semptomları aslında başka tıbbi durumlardan kaynaklanıyor olabilir, bu nedenle teşhis için her zaman doktorunuza danışın.

 

Kalça kırığı neden oluşur?

Kalça kırığı için risk faktörleri nelerdir?

 

Yaşlandıkça kemikler incelir ve zayıflar

50 yaşından sonra her on yılda bir kalça kırığı oranı iki katına çıkar. Kemik çok hızlı kaybedildiğinde veya yeterince hızlı yenilenmediğinde osteoporoz gelişebilir ve kalça kırığı riskini artırabilir.


https://drhanifiucpunar.org/makaleler/osteoporoz-kemik-erimesi.16/

 

Azalan östrojen üretimi, menopoz sonrası kadınları osteoporoz ve kalça kırıklarına karşı daha duyarlı hale getirmektedir - aslında, tüm kalça kırığı hastalarının yüzde 70'ini kadınlar oluşturmaktadır.

 

Kalça Kırığını Önlenebilir Mi?

Önlemek İçin Ne Yapmalı?

 

Kalça kırığının önlenmesi, tedavi edilmesinden daha arzu edilir bir durumdur. Kırığın önlenmesine yönelik tavsiyeler osteoporozun önlenmesine yönelik tavsiyelere benzerdir ve şunları içerir:

 

Yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum tüketmek - süt, süzme peynir, yoğurt, sardalya ve brokoli gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar dahil


https://drhanifiucpunar.org/makaleler/kemik-ve-eklem-sagligi-icin-en-iyi-takviyeler-nelerdir.62/

 

Osteoporoz için daha yüksek risk kategorisine giriyorsanız kemik yoğunluğu testi yaptırmak


https://drhanifiucpunar.org/makaleler/kemik-yogunlugu-taramasi-dexa-taramasi-testi-kemik-yogunlugu-olcumu.66/

 

Yürüyüş, koşu veya doğa yürüyüşü gibi düzenli ağırlık taşıma egzersizleri yapmak veya egzersiz programları ile güç ve dengeyi geliştirmek

 

Doktorunuz tarafından reçete edildiği şekilde kemik kaybını önlemek veya kemik büyümesini teşvik etmek için ilaç almak (kırık hastaları ek kırıklar için yüksek risk altındadır, yani bir dafe kırık geçirdiğinizde ikinci bir kırık geçirme riskiniz artar. Karşı kalça, el bileği, bel kırığı, ve omuz kırığı bunlardan en sıklarıdır)

 

DÜŞMEYİ ÖNLEMEK;

Yaşlı insanların yaşadığı kalça kırıklarının çoğu, genellikle evde ve genellikle düz bir zeminde yürürken düşme sonucu meydana gelir. Bu tür kazaları şu şekilde önleyebilirsiniz:

 

Merdivenlerinizi ve zeminlerinizi elektrik kabloları gibi takılma riski yaratacak objelerden, tehlikelerinden uzak tutarak

 

Küvetinizin yanına kaymaya dayanıklı halılar yerleştirmek ve küvetinize tutunma barları takmak

 

Gece lambalarını yatak odanızdan banyonuza yönlendirecek şekilde konumlandırmak

 

Halılarınızı yerinde tutmak için ped veya kaymaz destek kullanmak

 

Sabit olmayan mobilyalardan ve basamaklı merdivenlerden kaçınmak

 

Görme yetinizi kontrol ettirmek ve herhangi bir görme kaybını tedavi ettirmek için her yıl bir göz doktorunu ziyaret etmek

 

Kalça Kırığı Teşhisi Nasıl Koyulur?

 

Kalçanız tek bir kırık veya birden fazla kırık şeklinde kırılabilir. Tam bir tıbbi geçmiş ve fizik muayeneye ek olarak, doktorunuz yaralanmanızı teşhis etmek için aşağıdakileri kullanmaya karar verebilir:

 

Röntgen

 

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)

 

Bilgisayarlı Tomografi Taraması

 

Kalça Kırığı Tedavisi – Kalça Kırığı Ameliyatı Nasıl Olur?

 

Kalça kırığının tedavisi modern tıbbi bakım gereği hemen her zaman ameliyat ile olur. Hastanın anestezi almaya hiçbir şekilde uygunluğu yoksa ameliyatsız izlem yapılabilir.

Amaç hastanın ağrısını hemen kesmek, ve bir an önce ayağa kaldırmaktadır. Zaten ayağa kalkamayan bir annemiz var babamız var yine de ameliyat mı evet ameliyat. Çünkü hastanın ağrısının geçmesi, oturabilmesi ve temizliğinin yapılabilmesi hem hasta hem de hastaya bakan kişi açısından çok önemlidir. Yatak yaralarından korunmanın, akciğer de su toplanasından korunmanın, kabızlık hatta idrar yolu enfeksiyonlarının yegane önlemi hastaya hareket kazandırmaktır.

 

Kalça Kırığında ameliyat ne zaman yapılmalıdır?

Kalça Kırığı Ameliyatı ne kadar sürer?

 

Kırık sonrası hastaneye yatış yapılır. Hastanın genel durumu toparlanmaya çalışılır ve anestezi almaya uygun olduğu en erken dönemde ameliyat olması gerekir. Ameliyat gecikince kırığın kaynamasında problem olmaz, fakat hareketsiz kalmaya bağlı olarak, hastanın akciğer, kalp hastalıkları olumsuz etkilenir ve pıhtı atma riski artar.

 

Kalça kırığı ameliyatı yaklaşık 1 saat sürer. Anestezi hazırlığı, anestezinin etkisinin kaybolması hastalara göre değişir.

 

 

 

Kalça Kırığında Kullanılan Malzemeler


İnsanların büyük çoğunluğu tekrar ayağa kalkmak için bir ameliyata ihtiyaç duyar.

 

Kalça kırığında platin tercihleri

> kısmi veya total kalça protezi

> kırığın bir plak ile sabitlenmesi (platin)

> kırığın vidalarla sabitlenmesi

> Kırığın uyluk kemiği içinde bir çivi ile sabitlenmesi



 

Bunlardan hangisinin kullanılacağı hastanın genel durumuna ve kırık şekline bağlıdır.

 

 

Kalça Kırığı Sonrası Yaşlı Hastalarda Karşılaşılan Problemler ve Çözümleri;

 

Hafıza Kaybı – Delirium

 

Kalça kırığı olan kişilerin yaklaşık yarısında zaten hafıza sorunları vardır. Kırığa bağlı travmya ikincil olarak geçici olarak hafıza kaybı derinleşebilir. Delirium denilen bu durumda hasta nerde olduğunu unutabilir. Yakınlarını tanımayabilir.

 

Sağlık personelinin önceden var olan hafıza sorunlarının ve demansın farkında olması önemlidir, böylece kendilerine ne olduğunu anlamakta zorlanabilecek kişilere uygun desteği sağlayabilirler.

 

hip fracture in elderly patients

 

Kalça kırığı sonrası süreç, taburculuk.

Eve gidebilecek miyim ve gidebileceksem ne kadar sürede gidebileceğim?

 

Hastanede geçirmeniz gereken süre, önceki hareketlilik düzeyiniz ve size sunulan destek de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı hastalar sadece 5-7 gün sonra hastaneden ayrılabilecek kadar iyi durumdayken, diğerlerinin daha fazla bakıma ihtiyacı olacaktır; hastaneden ayrılmak için ortalama süre 16 güne yakındır. Ne yazık ki, insanların küçük bir kısmı kalça kırığından sonraki bir ay içinde ölmektedir - ancak çoğu durumda bu, daha önce ne kadar iyi olmadıklarını yansıtmaktadır. Bu sürelere hastaya yürütmeyi öğretmek dahildir. Maalesef ülkemizde rehabilitasyon istenilen seviye değildir. Hasta evde yaşamaya hazırlanmadan taburcu edilebilmektedir.

 

Hastaneden çıktıktan sonra (Taburculuk Sonrası) kontroller;

Kalça kırığının cerrahi onarımı artık o kadar başarılı ki çoğu hastanın ortopedi polikliniğine dönmesine gerek kalmamaktadır. Hastaneniz ameliyat ve rehabilitasyon sonrası ilerlemenizi kontrol etmek için 1 ve 4 ay sonra sizinle iletişime geçebilir. Ayrıca kalça kırığınızdan sonra başladığınız herhangi bir kemik güçlendirme tedavisini sürdürdüğünüzden emin olmak isteyeceklerdir.

 

Kendi pratiğimde, hastanın ameliyat sonrası 1. Ay ve 2 ay kontrollerinde bulunmak istiyorum. 15. Gün olan dikiş aldırma kontrolünde ortopedi kontrolünün şart olmadığını düşünüyorum.

 

 

 

 hip fracture in elderly patients

 

 

Anahtar Kelimeler

 

kalça kırığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi, Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı sonrası ölüm, Kalça kırığı ameliyatı kaç saat sürer, Kalça kırığı belirtileri

Düşme sonucu kalça kırığı, Yaşlılarda kalça kırığı neden öldürür

Düşme sonucu kalça kırığı belirtileri, 65 yaş üstü kalça kırığı

Kalça kırığı belirtileri, 80 yaş üstü kalça kırığı ameliyatı

Yaşlılarda kalça kırığı iyileşir mi, Kalça kırığı alçıya alınır mi

Yaşlılarda kalça kırığı ölüm riski ,Yaşlılarda kalça kırığı neden öldürür

65 yaş üstü kalça kırığı, 95 yaşında kalça kırığı

Düşme sonucu kalça kırığı, Kalça kırığı neden öldürür

Yaşlılarda kalça kırığı belirtileri, Yaşlılarda kalça kırığı Ameliyatı sonrası

Düşme sonucu kalça kırığı, Düşme sonucu kalça kırığı Belirtileri

Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir,  Kalça kırığı olan oturabilir mi

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatsız tedavi, Kalça kırığı ameliyatsız tedavi, 65 yaş üstü kalça kırığı, Kalça kırığı ameliyatsız iyileşir mi

Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal