0 224 270 60 00 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Skolyoz ve Gebelik

Gebelik ve Skolyoz

 

Skolyozu olan kadınlar normal insanlarla karşılaştırıldığında ne gebe kalırken yaşadıkları zorluklar ne de gebelik süresince yaşanılan problemelr, ne de doğum yönteme açısından çok önemli dezavantajlı durumda değillerdir.

 

Konu hamile kalmaya gelince, skolyozun doğurganlığı veya üreme sistemini herhangi bir şekilde etkilediğine dair bir kanıt yoktur.

 

Şiddetli skolyoz eğriliği akciğer hasarına, baş ağrısına, sırt ve bacaklarda ağrıya ve sindirim sorunlarına neden olabilirken, hamile kalma zorlukları skolyozla ilişkili olası komplikasyonlar listesinde yer almaz.

 

Skolyoz ve Gebelikte Bel Ağrısı

 

Genel olarak, skolyozlu bir kadın bel ağrısı açısından daha yüksek risk altındadır, ancak çoğu gebelikte, skolyoz olsun ya da olmasın, bel ağrısı zaten olur.

 

 

Skolyozum var gebeyim, Sezeryan mı Normal Doğum mu?

 

Skolyozlu kadınların sayısı arttıkça ve vajinal doğumu tercih ettikçe, skolyozla ilgili herhangi bir ek komplikasyon olmadan sağlıklı bebekler doğurabilecekleri açıkça ortaya çıkıyor. Eskiden bu konuda çekinceler çok fazlayken şuan Kadın Doğum Hekimlerimizin sayesinde bu konu problem olmaktan çıkmıştır.

 

Normal doğum anneyi çok fazla yoran ve strese sokan bir fizyolojik olaydır. Hem kalp hem akciğer kapasitesinin de iyi olması gerekir. Yüksek efor gerektiren bu süreçte skolyozlu hastaların biraz daha fazla zorlanmalıarı beklenir. Doğum sırasından duraksamalar gerekebilir.

 

Omurga eğriliğinin aşırı olduğu skolyoz vakalarında, şiddetli sırt ağrısı ve akciğer yetmezliği nedeniyle nefes almada zorluk gibi potansiyel ek komplikasyonlar sayılabilir. Bu durumu çözmek açısından solunum fonksiyon testi yapılabilir.

 

Skolyozum var hamilelik döneminde ilerler mi? Kontrollerim nasıl olacak ?

 

 

Araştırmalar, hamilelikten kaynaklanan kilo alımının, eğriliğin ilerlemesi durduğu sürece omurga eğriliğinde ilerleme sağlamadığını göstermiştir. Tedavi gören ve küçülme elde eden kadınlar için, hamileliğin bu sonucu bozacağından endişe etmek için çok az neden vardır.

 

Birçok kişi hamileliğin skolyozun ilerlemesini nasıl artırmadığını sorgularken, yaygın bir teori vücudun 'gevşeme' hormonu salgılamasının buna sebep olduğudur.  Skolyoz olsun veya olmasın tüm hamile kadınlar için bu hormon, pelvisteki bağları gevşeterek vücudun doğuma hazırlanmasına yardımcı olur; Bu hormonun aynı zamanda omurgayı gevşeterek, hamileliğe bağlı kilo alımının omurgada yarattığı ekstra stresin, eğriliği kötüleştirmeden oluşmasına olanak tanıdığı da ileri sürülür.

 

Omurga eğriliklerinin izlenmesinde röntgen altın standart olsa da, hamile hastaların röntgen ışınlarına maruz kalmalarını sınırlamak istiyoruz. Hamilelik süresince ilerlemelerini izlemeye devam edecektim ancak röntgen yerine görsel değerlendirmelere güveniyoruz.

 

Skolyoz Kalıtsal mıdır? Hamileyim çocuğumda da oluşacak mı?

 

Skolyozlu birçok kadın hamile kalıp kalmama konusunda bile emin değil; bu durumu çocuklarına aktarabileceklerinden endişeleniyorlar. Bu her ebeveyn için doğal ve anlaşılır bir endişedir.

 

Hızlı cevap, skolyozdan sorumlu spesifik bir genin bulunmamasıdır. Aslında bilinen tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 80'inin bilinen tek bir nedeni yoktur. Buna ek olarak, insanlara bu durumu geliştirip geliştirmeyeceklerini söylemek için yapılabilecek herhangi bir genetik test yoktur.

 

İkiz çalışmaları, skolyozun kalıtsal olmadığı görüşünü desteklemektedir, çünkü bazıları bir ikizde bu durumun geliştiğini, diğerinde ise gelişmediğini veya ikizlerin omurganın farklı yerlerinde son derece farklı eğrilikler geliştirdiğini göstermiştir.

 

Bir ailede birden fazla kişinin bu durumu geliştirmesiyle genetik yatkınlık ortaya çıkabilse de, bu belirli bir gen veya genetik mutasyondan kaynaklanmaz; daha çok yaşam tarzı, sosyoekonomik faktörler, çevresel faktörler, duruş ve hatta strese verilen yaygın tepkiler gibi diğer ortak faktörlerin sonucu olarak anlaşılır.

 

 

Özet;

 

Herhangi bir kadın hamile kaldığında bazı riskler vardır. Mide bulantısından sırt ağrısına ve kilo almaya kadar her hamilelik, taşınan bebekler kadar farklıdır. Skolyozlu kadınlar için hamilelik ve doğumla ilgili korkular daha fazla strese ve endişeye neden olabilir.

 

Ağır skolyoz vakalarında artan oranda sırt ağrısı, doğum sırasında olası duraklamalar ve nefes almada zorluk yaşama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca doğum sırasında ağrı yönetimi söz konusu olduğunda belden uyuşma yönteminin ekstra dikkatle yapılması gerekir.

 

Genel olarak skolyozlu kadınlar hamileliklerini ortalama kadınlar gibi yaşarlar; bazıları diğerlerine göre skolyozla ilişkili sırt ağrısından daha fazla şikayet ederler. Skolyozlu kadınlar her zaman sağlıklı bebekler doğururlar ve hamilelikten ve doğum komplikasyonlarından ortalama kadınlardan daha fazla korkmaları için hiçbir neden yoktur.

 

 

 


Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal