0 507 220 62 32 0 507 220 62 32 hanifiucpunar@gmail.com

Skolyozda ameliyat öncesi olan bacak boyu eşitsizliği ameliyat sonrası değişiyor mu? Bursa

 

Skolyoz hastalarında ameliyat öncesi olan bacak boyu eşitsizliği ameliyat sonrası değişiyor mu? Düzelme bekleyebilir miyiz?

 


 

 

Amerikan omur topluluğunun resmi dergisinde, Japonyanın Osaka üniversitesinde yapılan ve  yayınlanan çalışmada ameliyat öncesi skolyoz hastalarında tespit edilen bacak boyu eşitsizliğinin ameliyat sonrasında nasıl değiştiği araştırılmıştır.

 

Çalışmanın sonucuna göre fonskiyonel bacak boyu kısılağındaki düzelmenin sağ ve sol bacakta farklılık gösterdiği tespit edilmiş.

 

Bacak boyu eşitsizliği skolyozun sebebi olabildiği gibi, skolyoz nedeniyle oluşan omurga dengesizliğini düzeltmek için fonksiyone dediğimiz dengeleyici kısalık gelişebilir. Skolyoza sebep olan bacak boyu kısalığı düzeltildiğinde skolyozun tamamen veya kısmen düzelmesi beklenir. Ancak skolyozu dengelemek için oluşan fonksiyonel kısalık skolyoz ameliyatı sonrası düzeliyor mu ? bilinmemektedir. Bu çalışmada çıkan sonuçlara göre skolyoz hastalarında ameliyat sonrası bacak boyu eşitsizliğindeki düzelme, ameliyat öncesi sol bacağında kısalık olan hastalarda daha bariz gözlemlenmiş. Aynı düzelme sağ bacakta gözlemlenmemiş.  Bu sonuç, sağ ve sol bacak kısalığına sebep olarak farklı mekanizmaların varlığını düşündürmektedir. Sağ bacak kısalmasının etiyolojisi bilinmemekle birlikte, bu çalışmanın sonuçları bacak boyu eşitsizliğinin etiyolojisini ve değişiklik potansiyelini değerlendirmek için ipuçları sağlamıştır.

 

Skolyoz hastalığında bacak boyu eşitsizliğinin çoğunun fonksiyonel olduğu yani gerçek bir bacak boyu eşitsizliği olmadığı bildirilmiştir. Eğer tüm oluşan fonksiyonel bacak boyu eşitsizlikleri, skolyoz  eğriliğimi telafi etme mekanizmalardan kaynaklansaydı, skolyoz hastalarında bacak kısalmasının çoğu sol bacakta gözlemlenmeliydi. Çünkü lomber eğriliğin çoğunluğu sol konvekstir. Ancak, bu çalışmada sağ bacağında kısalma olan oldukça fazla sayıda hasta gözlenmiştir. Ayrıca, sağ bacağı kısalmış hastaların neredeyse tamamında ve sol bacağı kısalmış hastaların yarısında bacak boyu eşitsizliği ameliyattan sonra düzelmemiştir. Bu sonuçlar, skolyoz dışında pelvik/gövde rotasyonu ve pelvik asimetri de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin fonksiyonel bacak boyu eşitsizliği gelişiminde rol oynadığını düşündürmektedir.

 

Y. Sakai, S. Takenaka, T. Makino et al. North American Spine Society Journal (NASSJ) 10 (2022) 100114


Paylaş:    

Hastalığınızı Arayın

Hastalar İçin Bilgilendirme

Galeriden

  • Lomber Dar Kanal, Vidalı Bel Ameliyatı Örnek Doç. Dr. Hanifi Üçpunar, Bursa Spinal stenoz, omurilik kanalının daralarak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu, ağrı, uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve hatta mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi bir dizi semptoma neden olabilir. Bazı durumlarda, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak
  • Avrupa Omurga Derneği Tarafından verilen kursların tamamlanması sonrası elde ettiğim diplomam Eurospine Diploma
  • Robotik Omurgada Ameliyatı Robotik Omurgada En Gelişmiş Navigasyon Sistemleri Kullanılmaktadır
  • Skolyoz Skolyoz tedavisinde "Selektif Füzyon" ile hastanın ana kozmetik problemleri olan omuz dengesizliği, kalça seviye farkı ve sırt bölgesindeki çıkıntılar başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
  • Robotik Omurga Ameliyatı Sunumumdan Robotik omurga cerrahisi veya robot yardımlı omurga cerrahisi, robotik teknolojinin omurga cerrahisi sırasında kullanımı olarak tanımlanabilir.
  • Bel kısmında skolyozu olan hastamın ameliyat öncesi ve sonrası skolyoz filmleri #Skolyoz her zaman üç ana düzlemde (3D) yani önden yanal eğrilik, sagitalde normalden ön veya arka (çoğunlukla lordotik) yöne sapma ve yatay düzlemde (çok karakteristik olarak) vertebral eksenel rotasyon içeren karmaşık bir deformitedir.  Scoliosis is a multifactorial three-dimensional (3D) spinal